اگر دولت از سال گذشته و به هنگام تدوين لايحه بودجه 94، خود را براي مديريت بودجه در صورت کاهش قيمت نفت و ادامه تحريمها آماده کرده بود، پس اظهارات اخير مسئولان دولتي درباره اين که امسال سختترين سال بودجهاي است، چيست؟
به گزارش
سلام لردگان؛ رئيس سازمان مديريت در ميانه سال 1394 بسياري از اظهاراتي را که سال گذشته به هنگام تقديم لايحه بودجه 1394 به مجلس بيان کرده بود، به فراموشي سپرده است.
شنبهشب محمدباقر نوبخت رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي کشور در برنامه "تيتر امشب" شبکه خبر سيما توضيحاتي درباره روند اجراي بودجه امسال ارائه کرد.
او امسال را سختترين سال بودجهاي کشور در ساليان اخير ناميد و علل اين سختي را تداوم تحريمها و کاهش قيمت نفت عنوان کرد.
او گفت: ما به شدت با مضايق مختلف مواجه بوديم و تلاش کرديم تحريمها را برطرف کنيم. ما هنوز در شرايط تحريمي به سرميبريم و پيشبيني اين است که شرايط پس از تحريم از اوايل سال آينده شروع شود.
نوبخت با اشاره به اين که دولت لايحه بودجه 1394 را بر مبناي منابع 224 هزار ميليارد توماني به مجلس ارائه کرد، اظهار داشت: اما واقعيت اين است که به علت شرايط تحريم امسال حداکثر 184 هزار ميليارد تومان از منابع بودجه محقق خواهد شد.
او برخلاف تبليغات مسئولان وزارت نفت درباره افزايش صادرات نفت نيز اظهار داشت: سطح صادرات نفت ما همچنان در وضع تحريم بيش از يک ميليون بشکه در روز نيست. ضمن آن که قيمت نفت هم کاهش پيدا کرده و درآمد نفتي دولت را کمتر کرده است.
* اظهارات سال گذشته نوبخت
اظهارات نوبخت که همه مشکلات فعلي دولت در اجراي بودجه را به گريبان ادامه تحريمها مياندازد، در حالي است که او سال گذشته مدعي بود دولت لايحه بودجه 1394 را بر مبناي شرايط ادامه تحريمها تدوين کرده است.
به عنوان مثال، نوبخت 15 اسفندماه در سخنراني پيش از خطبه نماز جمعه تهران خطاب به نمازگران گفت: حتي يک ريال و يا يک سنت از پيش بينيهاي بودجه سال 94 ارتباطي به نتايج مذاکرات ايران و گروه 1+5 ندارد.
سخنگوي دولت با بيان اينکه تمام منابع تعيين شده در بودجه سال بعد از محل هاي شناخته شده است گفت: به گونه اي عمل کرديم که هيچ يک از درآمدها و هزينههاي خود را وابسته به نتيجه مذاکرات تعيين نکرده و هيچ ارتباطي با آن ندارد اما براي هر نتيجهاي که به دست آيد برنامهاي را در نظر گرفته ايم.
* تکرار اشتباه درباره قيمت نفت
در ماههاي اخير قيمت نفت به کمتر از 50 دلار هم سقوط کرده و نوبخت همين کاهش را يکي از دلايل عدم تحقق درآمدهاي بودجهاي دولت عنوان کرده است.
اين در شرايطي است که دولت در لايحه بودجه 1394 قيمت نفت را 72 دلار تعيين کرده بود و
نوبخت از اين رقم دفاع ميکرد. ضمن آن که سال گذشته نوبخت بارها عنوان ميکرد که
حتي اگر قيمت نفت به 40 دلار هم سقوط کند، دولت بودجه 94 را مديريت خواهد کرد.
به عنوان مثال، نوبخت در اظهارنظري درباره قيمت نفت در بودجه 94 گفته بود: اگر قيمت نفت به پايينترين رقم يعني بشکهاي 34 تا 35 دلار برسد، درآمد حاصل از فروش نفت 35 هزار دلار ميشود که باز هم اوضاع به راحتي قابل کنترل است زيرا ما از ابتدا کاملا حواسمان در مورد تخصيصهايي که بر روي اعتبارات جاري و عمراني دادهايم، بوده است و آن مقدار که در خزانه ميآيد را تخصيص دادهايم.
با توجه به
سخنان سال گذشته نوبخت، اکنون اين سوال مطرح است که اگر دولت از سال گذشته و به هنگام تدوين لايحه بودجه 94، خود را براي مديريت بودجه در صورت کاهش قيمت نفت و ادامه تحريمها آماده کرده بود، پس اظهارات اخير مسئولان دولتي درباره اين که امسال سختترين سال بودجهاي پس از انقلاب است، چيست؟
درباره تحريمها نيز لازم به تذکر است که مسئولان دولت بارها گفتهاند که پس از توافق ژنو در آذرماه 1392، ساختار تحريمها ترک برداشته و از شدت تحريمها کاسته شده است.
بنابراين کدام موضع دولتيها را بايد پذيرفت؟ کاهش تحريمها پس از توافق ژنو در آذرماه 1392 يا ادامه تحريمها به گونهاي که امسال را به سختترين سال مالي کشور حتي پس از جنگ تبديل کرده است؟
در اين ميان، نقش سازمان مديريت و برنامهريزي و تدبير دولت کجاست؟ چطور کارشناسان مرکز پژوهشهاي مجلس کاهش قيمت نفت در سال 94 را به درستي پيشبيني کردند، اما دستگاههاي عريض و طويل دولتي همچون سازمان مديريت و وزارت نفت نتوانستند؟
منبع:
مشرق